【新版二一组卷】 组卷题库 > 试卷库
中小学题库已经改版,请到新版二一组卷网浏览
【点击进入二一组卷】
试题详情及答案解析
When the musical sound rings you, you immediately reach for your pocket ready to have a chat. But although you probably use it all the time, have you ever thought about the manners related to talking on the phone? If you haven’t, here are some tips to guide you.
●Always give the person you are calling plenty of time to get to the phone before you hang up. If the person who answers is not the one you want, give your name and ask if you may speak to the person you want.
●Think about the time you call people. Try not to call too early in the morning (before about 9:00) or too late at night (after about 9:30). Also try not to call at mealtimes.
●If you go by plane to visit your relatives at Christmas, remember to follow airline instructions. Cell phone must be turned off as soon as the plane doors are closed and remain so until the doors open again on arrival.
●When you’re face to face with someone, do not talk on the phone. It is rude to be on the phone when a waiter is trying to take your order in a restaurant, or when you are returning the shoes you have just been trying on in a shop. Finish any face-to-face business before taking a call. Continuing to use the phone while nodding to the person in front of you is quite impolite.
●When in a restaurant with your friends, keep phone conversations short. Make a call only if it is important. Practice speaking in a low voice. If no one turns to your way,you’ve got it.
●If you go to a theatre, a concert or a cinema, consider the other people around you. Check that your phone is “off” before you enter. If you are expecting a very important call, put your phone on “vibrate”(振动) and run for the exit as soon as you feel it. If you forget both “off” and “vibrate” and your phone rings, don’t answer it, turn it off straight away.
【小题1】Which is TRUE according to the passage above?
A.You may call people anytime you like.
B.You may talk loudly on the phone at dinner in the restaurant.
C.You may keep on talking on the phone while greeting somebody.
D.You may call people as soon as you get on the plane, but not after the doors are closed.
【小题2】We may infer from the tips that ______.
A.some people didn’t pay much attention to manners while making cell phone calls.
B.You must hang up quickly if the person you are calling is not the one you want.
C.calling people too early or too late is not polite.
D.almost everyone has got a cell phone.
【小题3】What does the underline sentence “… you’ve got it.” mean in the passage?
A.You have succeeded in making a call without disturbing others.
B.You have made the phone call short and interesting.
C.You have got the message you are waiting for.
D.You have made a phone call secretly.
【小题4】From the tips given above, we can decide the writer must agree with the opinion that ______.
A.like the saying “clothes make a man”, nowadays cell phones make a man
B.as the old saying goes, money talks, nowadays cell phones talk
C.the way we use the cell phones tells what we are like
D.we are what cell phones we use
【小题5】From the tips given above, how do you consider the other people around you at a theatre?
A.Talk with them and make friends with them.
B.If you forget both “off” and “vibrate” and your phones rings, answer it immediately.
C.If it is an important call, you can answer it on your seat.
D.Check that your phone is not turned on before you enter.
答案:【小题1】D
【小题2】A
【小题3】A
【小题4】C
【小题5】D
试题分析:本文主要讲了当我们听到电话铃声响的时候,会马上从口袋里掏出手机与朋友聊天。尽管我们一直在用手机,但是对于对于电话聊天的礼仪却不是很了解,文章主要介绍了几种我们需要注意的打电话礼仪。
【小题1】细节题。由第四自然段Cell phone must be turned off as soon as the plane doors are closed可知当机舱门被关上的时候,电话必须被关机。所以在上飞机的事实,可以使用手机,但是机舱门被关闭之后,手机就不能再使用。故选D。
【小题2】推断题。由第一自然段But although you probably use it all the time, have you ever thought about the manners related to talking on the phone?意思是:但是尽管你一直在用手机,但是你曾经想过一直跟打电话有关的礼仪了吗?可知有一些人在打电话的时候,不注意礼仪。故选A.
【小题3】推断题。由第六自然段主要讲了,和朋友在餐厅吃饭的时候,尽量保持打电话简短一些,在电话非常重要的时候,打电话声音小一些。所以此处If no one turns to your way, you’ve got it.意思是:如果没有人像你这样(时间断,声音小),你需要这样做(打好一个电话而不打扰别人)。故选A。
【小题4】推断题。文章从提出我们虽然一直在用手机,但是不一定注意了打电话的礼仪,而后提出六点我们在使用手机时应该注意的礼仪,从而说明作者非常注重电话礼仪,也说明了作者注意从个人使用电话的方式中,评价一个人品质。故选C。
【小题5】细节题。由最后一自然段Check that your phone is “off” before you enter.可知当进入电影院的时候,应该保持手机关机。故选D。
考点:考查说明文阅读。