【新版二一组卷】 组卷题库 > 试卷库
中小学题库已经改版,请到新版二一组卷网浏览
【点击进入二一组卷】
试题详情及答案解析
An earthquake is one of the most common natural disasters. It may cause great damage. So it is wise to learn some simple safety tips to protect yourself or your family members.
Fragileitems, like those made of glass should usually be placed on a lower surface, near the ground instead of placing them on cupboards higher up. Never place them near your bed, sofas and other furniture where you would be sitting or lying down. When there is a strong movement, these pieces will fall on the floor directly and not on you.
There is a strong chance of short circuits (短路) and fire breakouts during an earthquake. Make sure you turn off electrical connections and gas immediately when an earthquake happens.
During an earthquake, lie beneath an object that is not easily damaged. Do not go near objects that could directly fall on you. Never use the elevator to go down. Stay inside until the shaking stops and it is safe to go outside. Research has shown that most injuries happen when people inside buildings try to go out. Use the staircases at all times.
If you are outdoors, do not take shelter under a tree, streetlights, electric poles or tall buildings. If you are driving, stop your car and stay in a safe place. Do not park your car under a tree or any tall object.
If trapped in debris (瓦砾堆), cover your mouth with a handkerchief or clothing. Tap on a pipe or wall so rescuers can find you. Use a whistle (哨子) if one is available. Never shout for help. Shouting can cause you to breathe in dangerous amounts of dust. Do not light a match because you may burn yourself. Do not move about or kick up dust.
【小题1】The purpose of the passage is to tell readers _____.
A.the damage caused by earthquakes
B.the rescue work after earthquakes
C.what to do about earthquakes
D.how to prevent earthquakes
【小题2】The underlined word “Fragile” in Paragraph 2 probably means _____.
A.easily brokenB.easily found
C.expensiveD.heavy
【小题3】To reduce the injury from the earthquake, items made of glass should be put _____.
A.on cupboards
B.in the bedroom
C.on a lower surface
D.where children can’t reach them
【小题4】During the earthquake, people are advised to _____.
A.go out the building at once
B.turn off power and gas immediately
C.take shelter under a tree
D.drive to a safe place
【小题5】What should people NOT do when they are trapped in debris?
A.Cover their mouth with a handkerchief.
B.Tap on a pipe or wall for help.
C.Use a whistle for help.
D.Light a fire for help.
答案:【小题1】C
【小题2】A
【小题3】C
【小题4】B
【小题5】D
试题分析:本文是关于地震来临时的一些安全方面的建议
【小题1】C推理题。根据第一段So it is wise to learn some simple safety tips to protect yourself or your family members.说明本文是关于地震来临时的一些安全方面的建议,故C正确
【小题2】A推理题。根据本句Fragileitems, like those made of glass are easily broken and should usually be placed on a lower surface易碎物品,比如说玻璃制品很易碎,应该放在低点的地方,说明该词是指easily broken 故A正确
【小题3】C根据第二段第一行Fragileitems, like those made of glass are easily broken and should usually be placed on a lower surface, 易碎物品,比如说玻璃制品很易碎,应该放在低点的地方,说明C正确
【小题4】B 细节题。根据第三段第二句Make sure you turn off electrical connections and gas immediately when an earthquake happens.当地震发生时确保你关掉了电气连接和和天然所,故选B项。
【小题5】D 细节题。根据最后一段第二行Do not light a match because you may burn yourself因你可能会烧到自己,不会点燃火柴,故选D项。
考点:科普知识类阅读。