【新版二一组卷】 组卷题库 > 试卷库
中小学题库已经改版,请到新版二一组卷网浏览
【点击进入二一组卷】
试题详情及答案解析
There’s one language that is used in every country in the world. It’s everyone’s second language. It’s easy to be understood, although you can’t hear it. It’s sign language.
When you wave to a friend who is crossing the street, you’re using sign language. When you raise your hand in class, you’re saying, “I think I know the correct answer.”
Babies can point at things. They’re using sign language. A policeman who wants to stop the traffic holds up his hand. He’s using sign language, too.
Sign language is a bridge between the deaf and non-disabled people. They use the movement of the hand, arms or body to express a speaker’s thoughts.
Today, in many countries, there are special TV news programs for deaf people. The news reporter tells the news in sign language. At the same time, the words appear on the TV screen. The actors in the theater for the deaf often use their hands to show what they want to say. They can make a roof with their hands over their heads when they want to show “house”. One finger over a person’s mouth can mean “quiet”. You can talk to people behind closed windows. And when you go swimming with your friends, you can have a talk under water with sign language.
【小题1】. This passage mainly talks about __________.
A.sign language B.Chinese culture
C.a foreign languageD.bodies
【小题2】 When one raises his hand in class, that means ___________.
A.He doesn’t know the correct answer
B.he wants other students’ help
C.he is very nervous
D.he may know the correct answer
【小题3】 If a policeman wants to stop the traffic, he often __________.
A.puts his hands over the head
B.smiles to the drivers
C.holds up his hand
D.shakes his hand
【小题4】 If an actor in the theater for the deaf wants to show “house”, he often ________.
A.puts his finger over his mouth
B.makes a roof over his head with his hands
C.stands with his arms crossed
D.sits down and smiles
【小题5】 How will you talk to your friends behind closed windows or under water?
A.We can speak loudly.
B.We can use phones.
C.We can use the movement of our mouths.
D.We can use sign language.
答案:【小题1】A
【小题2】D
【小题3】C
【小题4】B
【小题5】D
试题分析:这篇短文主要介绍了手语是每个国家都使用的语言,也是每个人的第二语言,即使你听不到但是却易于理解。今天针对聋哑人的电视节目就是使用的手语。
【小题1】归纳理解题。根据短文的主旨大意,可知这篇文章主要描述的是手语,故选A。
【小题2】细节理解题。根据第二段When you raise your hand in class, you’re saying, “I think I know the correct answer.”故选D。
【小题3】细节理解题。根据第三段A policeman who wants to stop the traffic holds up his hand.故选C。
【小题4】细节理解题。根据第五段They can make a roof with their hands over their heads when they want to show “house”故选B。
【小题5】细节理解题。根据第五段You can talk to people behind closed windows. And when you go swimming with your friends, you can have a talk under water with sign language故选D。
考点:日常生活类短文阅读。